آکادمی سلریار
آموزش فروشندگی دیجیکالا
< پیشخوان

مشکلات فروشندگان دیجیکالا: مین‌هایی که دیجی‌کالا در میدان رقابت فروشندگان کاشته است!

پنل دیجی‌کالا را در درس‌نامه‌ی اول هفته‌ی سوم سلریار بررسی کردیم و امکاناتی را که در اختیار فروشندگان قرار می‌دهد، دیدیم.

اما از آن‌جا که هیچ بازارگاهی بی‌نقص نیست، دیجی‌کالا نیز چالش‌هایی دارد که فرایند فروش را برای فروشندگان سخت و پیچیده می‌کند.

در این درس‌نامه از سلریار می‌خواهیم دیجی‌کالا را از دیدگاه دیگری بررسی کنیم و مشکلاتی را ببینیم که فریاد فروشندگان را درآورده است.

مشکلات فروشندگان دیجیکالا شماره 1 :پایین‌ترین قیمت، بالاترین درصد فروش

دیجی‌کالا بعنوان بزرگ‌ترین مارکت‌پلیس ایران امکاناتی برای شما در نظر گرفته تا بتوانید با روند بهتری با رقبای خود رقابت کنید.

هنگامی که شما محصولی را بارگذاری می‌کنید که چندین فروشنده‌ی دیگر هم دارد، وارد فضایی از رقابت شده‌اید و لازم است برای ماندن در این بازی و جلب نظر مشتریان خود بجنگید.

اگر می‌خواهید محصول و نام برند شما در جعبه‌ی طلایی بای‌باکس بدرخشد و فروشنده‌ی برتر آن محصول باشید، باید کم‌ترین قیمت را برای محصول پیشنهاد دهید.

شک نکنید کم‌ترین قیمت در میان رقبا، همان چیزی است که نظر خریداران را به خود جلب، و آن‌ها را ترغیب به خرید می‌کند.

مشکلات فروشندگان دیجیکالا شماره 2: تصاحب بای‌باکس در دیجی‌کالا

هنگامی که قیمتی برای محصول خود در نظر می‌گیرید که وارد جایگاه فروش شوید، خبری از رقبای جدید ندارید و با خود فکر می‌کنید مناسب‌ترین قیمت را تعیین کرده‌اید؛ غافل از این‌که رقبای جدید با قیمت‌های کم‌تر در راه‌اند!

با استفاده از امکانات دیجی‌کالا شما می‌توانید این روند رقابتی را هوشمندسازی، و با خیال راحت رقابت را نظاره کنید.

شما می‌توانید با استفاده از گزینه‌ی «کاهش هوشمند قیمت» در بخش «مدیریت تنوع» پنل فروشندگان دیجی‌کالا، تنظیماتی را در نظر بگیرید که هر زمان کالای شما از بای‌باکس خارج شد، قیمت محصول شما به صورت خودکار تا اندازه‌ای پایین بیاید که دوباره در جایگاه فروش قرار بگیرید.

چالش‌های بزرگ فروش در دیجیکالا!

دیجی‌کالا در کنار تمام مزایا، باگ‌هایی دارد که اگر بازی را بلد نباشید قافیه را باخته‌اید. بیایید چند مورد از این مشکلات را با هم بررسی کنیم؛

  • بزرگ ترین مشکل دیجیکالا: دیجی‌کالا برای شما نمی‌جنگد!

وقتی کالای خود را آماده‌ی رقابت در دیجی‌کالا می‌کنید، باید این نکته را در نظر بگیرید که قرار نیست جنگی رخ بدهد؛ دیجی‌کالا تنها قیمت کالا را تا قیمت پیشنهادی شما کاهش می‌دهد و اگر برنده‌ی بای‌باکس نشوید، کار دیگری از دستش ساخته نیست! در واقع تضمینی برای تصاحب بای‌باکس در دیجی‌کالا وجود ندارد.

اما در ربات‌های قیمت‌گذاری، برای تصاحب بای‌باکس جنگی تمام‌عیار در می‌گیرد!

سلریار براساس درصد مشخصی، قیمت را در روندی تصاعدی کاهش می‌دهند و آن‌قدر این کار را تکرار می‌کنند تا کالای شما در بای‌باکس بنشیند، و اگر قیمت کالا در شرف کاهش بسیار زیاد و ضرردهی بود، بلافاصله عقب کشیده و استراتژی ثانویه را پیش می‌برد.

  • نبود استراتژی فروش یکی دیگر از مشکلات فروشندگان دیجیکالا

در دیجی‌کالا شما نمی‌توانید هدف فروش خود را تعیین کنید؛ ممکن است در مواردی هدف شما از فروش، تنها تصاحب بای‌باکس باشد. در چنین حالتی، ربات قیمت‌گذاری قیمت کالا را تا کم‌ترین میزان پایین آورده و شما را به جایگاه فروش می‌رساند.

اما ممکن است گاهی هدف شما از فروش تنها سود کردن باشد؛ در این موقعیت، قیمت کالا نباید از میزان درصدی که برای سود کردن در ذهن دارید پایین‌تر برسد.

در واقع، از دیگر مشکلات دیجی‌کالا می‌توان به نبود استراتژی فروش و ابهام و دشواری در تعیین هدف فروش اشاره کرد.

در سلریار، شما می‌توانید در ابتدا هدف را تصاحب بای‌باکس تعیین کنید و استراتژی دیگری به عنوان استراتژی ثانویه داشته باشید؛ در صورتی‌که بای‌باکس را به دست نیاوردید، استراتژی ثانویه استارت می‌خورد و سلریار دوباره برای شما به میدان جنگ می‌رود.

  • مشکل بزرگ رقابت نابرابر با دیجی‌کالا!

دیجی‌کالا در کنار نقش خود بعنوان عرضه‌کننده‌ی خدمات به فروشندگان و ایجادکننده‌ی بستر فروش، در نقش فروشنده هم ظاهر می‌شود. حتماً هنگام خرید از این مارکت‌پلیس با کالاهایی مواجه شده‌اید که دیجی‌کالا نیز یکی از فروشندگان آن است.

در چنین موقعیتی، دیجی‌کالا که واهمه‌ای از سود نکردن ندارد، قیمت را تا پایین‌ترین حد ممکن کاهش می‌دهد و دیگر جایی برای رقابت دیگر فروشندگان نمی‌گذارد.

در این صورت فروشنده‌ای که خودش یکی از تولیدکنندگان محصول نیز هست، برای این‌که ضرر نکند خود را درگیر رقابت نمی‌کند و شانس فروشش کاهش می‌یابد.

  • مشکلی دیگر: همیشه حق با مشتری است، حتی به ضرر فروشنده‌ها!

همه قبول داریم که حق، همیشه با مشتری است، اما به چه قیمتی؟

بسیاری از فروشندگان دیجی‌کالا ادعا کرده‌اند که دیجی‌کالا کالای مرجوعی از سمت مشتریان را به فروشنده باز می‌گرداند و در این فرایند اهمیتی به محصولات آسیب‌دیده و استفاده‌شده نمی‌دهد. در مواقع زیادی کالاهایی که به فروشنده بازگردانده شده‌اند، آسیب‌دیده بوده‌اند و فروشنده را متضرر کرده‌اند.

  •  مشکلات پشتیبانی از چالش های فروشنده های نوپا

اگر صاحب کسب‌وکار بزرگی باشید، دیجی‌کالا در بخش پشتیبانی خود یک اکانت منیجر برای حساب کاربری شما در نظر می‌گیرد و تمام امور نیازمند پشتیبانی شما از طریق همان فرد پیگیری می‌شود.

اما برای کسب‌وکارهای کوچک فرایند پشتیبانی کمی زمان‌بر است؛ هنگامی‌که نیاز به پشتیبانی داشته باشید، باید از آدرس ایمیل سازمانی خود برای پشتیبانی ایمیل ارسال کنید و منتظر پاسخ بمانید. این فرایند گاهی ممکن است تا چند روز زمان ببرد و ایراد پنل شما رفع نشود.

  • نبود امکان تعریف سطح دسترسی برای کاربران یکی از چالش های نرم افزاری دیجیکالا

پنل دیجی‌کالایی که شما بعنوان فروشنده در اختیار دارید، امکان تعیین سطح دسترسی برای کاربران مختلف را به شما نمی‌دهد. در این حالت، اگر برای کسب‌وکارتان نیاز به چندین ادمین و اپراتور پنل داشته باشید، امنیت پنل شما کاهش می‌یابد.

  • مشکل حذف کالا پس از تعیین تکلیف گریبان گیر فروشندگان

اگر آمار فروش شما بالا باشد، حتماً به این مشکل برخورده‌اید که هنگام ورود به پنل گزارش جامعی از تمام محصولات فروخته‌شده در مدت زمان حضورتان در دیجی‌کالا مشاهده نمی‌کنید. دیجی‌کالا شما را در جریان روند فروش قرار نمی‌دهد و گزارش خاصی برای تمام محصولاتی که فروخته‌اید موجود نیست.

  • پنل غیر ریسپانسیو از مهم ترین مشکلات فروشندگان دیجیکالا

پنل فروشندگان دیجی‌کالا هنگامی‌که در پلتفرم‌های دیگری استفاده شود، براساس یک اصطلاح فنی ریسپانسیو نیست و نمایی کلی از محصولات به شما نشان نمی‌دهد. این مسئله مدیریت پنل در زمانی که به کامپیوتر خود دسترسی ندارید را برایتان سخت می‌کند.

  • تاخیر در ارسال گزارش‌ها مشکلی در زمان پروموشن

بسیاری از فروشندگان دیجی‌کالا مدعی شده‌اند که هنگام پروموشن‌ها، پنل آن‌ها به شدت درگیر کاهش سرعت شده و گزارش‌ها بسیار دیرتر از حد معمول ارسال شده‌اند. این مسئله روند فروش را برای فروشندگان متوقف می‌کند.

  • نبود شفافیت در فرایند انبارداری دیجیکالا

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات پنل دیجی‌کالا، نبود شفافیت در ارائه‌ی گزارش‌های مختلف است. این مسئله در نمایش موجودی انبار بیش از تمام مسائل فروشندگان را به دردسر می‌اندازد. در واقع شما نمی‌توانید در بخشی از پنل موجودی کالاهای خود در انبار دیجی‌کالا را بررسی و به آن‌ها رسیدگی کنید.

  • گم شدن کالا در انبار دیجی‌کالا

طبق تجربه‌ی فروشندگان بارها پیش آمده که کالایی به انبار دیجی‌کالا تحویل داده شده اما در انبار گم شده است. در طول این فرایند دیجی‌کالا بابت انبارداری کالای موردنظر از فروشندگان هزینه دریافت، و ضرر زیادی به فروشنده تحمیل می‌کند.

  • کمبود ظرفیت انبار از چالش های فروشندگان دیجیکالا

انبار دیجی‌کالا با وجود این‌که بسیار گسترده است، به اندازه‌ی نیاز تمام فروشندگان ظرفیت ندارد؛ فروشندگان بسیاری گفته‌اند هنگام تحویل کالا به انبار در زمان مشخص‌شده توسط دیجی‌کالا، با مشکل کمبود جا مواجه شده‌اند.

  • فرایند زمان‌بر درج کالا

اگر کسب‌وکار بزرگی داشته باشید، درج کالاهای متعدد وقت زیادی از شما خواهد گرفت. همچنین به ادعای تعدادی از فروشندگان کالا چند روز پس از درج ممکن است به صورت خودکار از پنل شما حذف شود.

  • مناسبت‌ها و سایتی که داون شد!

در بیشتر مناسبت‌ها و کمپین‌های فروش، فروشندگان از سرعت بسیار پایین سایت و عدم پاسخ‌دهی شکایت داشته‌اند. به نظر می‌رسد وبسایت دیجی‌کالا در مقابل تعداد فروشندگان و تنوع‌های موجود چندان عملکرد خوبی ندارد!

  • پراکندگی داده‌ها هم از مشکلات فروشندگان دیجیکالا

در صفحه‌ی اصلی پنل فروشندگان دیجی‌کالا، اطلاعاتی کلی پیرامون فروش شما، مرجوعی‌ها و… نمایش داده می‌شود؛ نبود امکان مشاهده‌ی نموداری این اطلاعات ممکن است برای فروشندگان گیج‌کننده باشد.

  • عدم تحلیل رقبا ایجاد مشکل برای فروشندگان دیجیکالا

دیجی‌کالا اطلاعاتی در رابطه با رقبای شما که محصول موردنظر را به فروش می‌رسانند، ارائه نمی‌کند؛ این مسئله شما را در برداشتن قدم‌های بعدی مردد می‌کند. اگر ندانید رقبای شما چه عملکردی دارند، ممکن است تصمیمات درستی اتخاذ نکنید.

  • نبود امکان قیمت‌گذاری گروهی

از طرف دیگر، زمانی که شما بخواهید کالایی را به سود برسانید، باید این کار را دستی و به صورت تکی انجام دهید؛ این در حالی است که شما باید بتوانید تمام کالاهای یک دسته‌ی معین را به صورت یک‌جا وارد تخفیف یا استراتژی فروش کنید.

شما می‌توانید با استفاده از سلریار، کالاهای موردنظر خود را انتخاب نموده و تغییرات موردنظر را روی آن‌ها اعمال کنید.

  • شفاف نبودن چرخه‌ی محصول

اولویت سفارش‌ها در دیجی‌کالا مشخص نیست!

هنگامی که سفارشی برای شما ثبت می‌شود، در لیست سفارش‌های ثبت‌شده نمی‌توانید محصولاتی که اولویت ارسال بالاتری دارند را مشاهده نمایید. در واقع کالایی که بازه‌ی زمانی ارسال آن یک روزه است، ممکن است پایین‌تر از کالایی قرار بگیرد که زمان تامین ۳ روزه دارد.

نبود اولویت ممکن است شما را در پیش‌بینی سرعت و زمان لازم برای تامین کالاها دچار مشکل نماید.

شما می‌توانید در پنل سلریار، سفارش‌های ثبت‌شده را به ترتیب تاریخ ارسال و میزان اهمیت دسته‌بندی و ایجاد محموله کنید.

  • پراکندگی گزارش‌ها

در دیجی‌کالا گزارش‌هایی که بابت سفارش‌ها، مرجوعی‌ها و سفارشات لغو شده دریافت می‌کنید پراکنده‌اند و اطلاعات درستی در اختیار شما قرار نمی‌دهند.

برای این‌که بتوانید از این دیتاها به نفع کسب‌وکار خود استفاده کرده و سود و زیان خود را به دقت محاسبه کنید، لازم است گزارشی تجمیعی از سفارشات داشته باشید.

  • نبود شفافیت در عبارات استفاده‌شده

برخی از عباراتی که در دیجی‌کالا به کار برده شده‌اند، شفافیت کافی ندارند و فروشندگان را دچار سردرگمی می‌کنند.

برای مثال، عبارت «سفارش نهایی‌شده» این تصور را در ذهن فروشنده ایجاد می‌کند که این سفارش ثبت شده، به فروش رسیده و مبلغ آن سر ماه به حساب وی واریز می‌شود. این در حالیست که عبارت «سفارش نهایی‌شده» در دیجی‌کالا، سفارش‌های مرجوعی را نیز در بر می‌گیرد!

حالا اگر فروشنده این نکته را در نظر نداشته باشد، با حساب و کتاب اشتباه درآمد خود در پایان ماه متضرر خواهد شد.

و یا مثلاً عبارت «مرجوعی و قابل‌فروش» این تصویر را در ذهن ما ایجاد می‌کند که تمامی سفارش‌های این گزارش قابلیت فروش مجدد دارند؛ در حالی‌که ممکن است بخش زیادی از این سفارشات آسیب‌دیده باشند و قابل فروش مجدد نباشند!

  • هرچه بارش بیش، «هنگ»اش بیشتر!

اگر از فروشندگان بزرگ دیجی‌کالا باشید و تعداد کالاهایی که ماهانه می‌فروشید بیش از ۱۰۰ کالا باشد، حتماً به این مشکل برخورده‌اید و نیازی نیست عمق گرفتاری را برای شما توضیح دهیم!

هنگامی‌که تعداد سفارشات در صفحه‌ی مدیریت سفارش‌ها بیش از ۲۰۰ کالا باشد، بارگیری صفحه با اعمال فیلترها زمان بسیار زیادی می‌گیرد؛ حالا فرض کنید در این مدت بارگیری، سفارش جدیدی ثبت شود؛ این یعنی تمام فرایند بارگیری صفحه از اول اتفاق می‌افتد تا سفارش جدید را در محدودیت ۲۰۰ کالایی صفحه جای دهد.

این فرایند طولانی سرعت رسیدگی به سفارشات را پایین آورده و مدیریت را برای شما سخت می‌کند.

  • خیابان یک‌طرفه‌ی دیجی‌کالا!

پنل دیجی‌کالا جایی است که در آن می‌توانید روند پیشرفت سفارش‌ها را ببینید، اما نمی‌توانید روند پیشرفت سفارشات را ثبت کنید!

فرض کنید سفارش جدیدی در پنل شما ثبت می‌شود و مراحل پردازش آن را انجام می‌دهید و آماده‌ی ایجاد محموله است؛ اما از آن‌جا که زمان زیادی تا ارسال آن باقی مانده است، محموله‌ی آن را ایجاد نمی‌کنید.

پنل دیجی‌کالا جایی برای ثبت پیشرفت سفارش و آماده بودن آن در نظر نگرفته است؛ این اتفاق ممکن است هنگام بازبینی سفارشات شما را به اشتباه بیندازد و به اشتباه سفارش ثبت‌شده‌ی جدیدی را ازقلم بیندازید.

مشکلات مدرن، راه‌حل‌های مدرن می‌خواهند!

برای ورود به مارکت‌پلیس لازم است رقابت در آن را بلد باشید و بتوانید از پس مشکلات رقابتی آن بربیایید.

در این درس‌نامه نگاهی به مشکلاتی که در مسیر رقابت در دیجی‌کالا سد راه شما می‌شوند انداختیم؛ با ما همراه باشید تا در درس‌نامه‌های بعدی یعنی دوره‌ی چهارم راه‌حل‌هایی را که سلریار برای این مشکلات دارد، بررسی کنیم.