مقایسه فروش در دیجیکالا و سایت شخصی
تجارت آنلاین یا ایکامرس مدتهاست نحوهی خرید و فروش کالاها را در سراسر دنیا دستخوش تغییرات گستردهای کرده است. در واقع تجارت آنلاین برای کسبوکارها موقعیت پیشرفت مناسبی به وجود آورده و آنها را با مشتریان دور و نزدیک مرتبط میکند.
وقتی فروشندگان کالای خود را به صورت آنلاین عرضه میکنند، باید تصمیم بگیرند میخواهند محصولات خود را به چه صورت بفروشند: فروش در مارکتپلیس، فروش در وبسایت اختصاصی خودشان، و یا هر دو!
در این مقاله اطلاعاتی که برای این تصمیمگیری احتیاج دارید در اختیارتان قرار میدهیم. پیش از هر چیزی نگاهی به تعریف تجارت الکترونیک میاندازیم و پیش از مقایسه، مارکتپلیس و وب اختصاصی را بررسی میکنیم.
ایکامرس چیست؟
ایکامرس مخفف Electronic Commerce به معنای تجارت الکترونیک، و منظور از آن خرید و فروش از طریق اینترنت است. تجارت الکترونیک در دههی اخیر با گسترش استفاده از اینترنت شهرت بیشتری یافته و افراد زیادی از طریق تلفن همراه هوشمند، تبلت، لپتاپ و کامپیوتر خریدهای خود را انجام میدهند.
در اوایل همهگیری تجارت آنلاین، افراد بسیار زیادی از وارد کردن اطلاعات کارتهای اعتباری خود در وبسایتها امتناع داشتند و به امنیت روند پرداخت اعتماد نمیکردند. پورتالهای پرداخت آنلاین امن روند اطمینان و پرداخت آنلاین را برای مشتریان آسانتر کردهاند.
مارکتپلیس چیست؟
مارکتپلیس یا بازارگاه تجارت آنلاین که به آن «مارکتپلیس چند فروشنده» نیز میگویند، پلتفرمی است که در آن کسبوکارهای مختلف محصولات خود را بارگذاری میکنند و میفروشند.
یکی از بزرگترین مارکتپلیسهای ایرانی دیجیکالاست؛ این مارکتپلیس B2C است، و محصول فروشنده را مستقیماً به مصرفکننده عرضه میکند.
این چنین پلتفرمهایی خدمات خود را در ازای مبلغی بابت حق عضویت در اختیار فروشنده قرار میدهند، و یا از هر خرید فروشنده مبلغی بابت کمیسیون دریافت میکنند. این مبالغ معمولا در ازای مزایایی که فروش در مارکتپلیس به دنبال دارد، بهصرفهاند.
مقایسه فروش در دیجیکالا و سایت شخصی:
- مزایا
وجود ابزارها و منابع بسیار برای فروشندگان
دسترسی به دریایی از خریداران فعال
عملکرد به عنوان موتور جستوجو و هدایت مستقیم خریداران به محصولات شما
موفق در جلب اعتماد خریداران
کمک به رشد داخلی و بینالمللی کسبوکار شما
تسهیل فرایند حملونقل
مکانی امن برای مدیریت روابط فروشنده-خریدار
پورتال امن پرداخت آنلاین
امکان وجود تضمین تجارت و برنامههایی از این دست برای محافظت از خریدار و فروشنده
نیاز به تلاش و منابع کمتر برای بازاریابی - معایب
امکان گمشدن محصول شما در دریایی از کالاهای مرتبط
بازگشت بخش کوچکی از فروش به مارکتپلیس
وجود تبلیغات زیاد و امکان پرت شدن حواس خریدار از محصول شما
کنترل کمتر پیرامون عملکرد و چیدمان ویترین محصولاتتان
وبسایت کسبوکار آنلاین مستقل چیست؟
وبسایت مستقل یا فروشگاه تک فروشنده، پلتفرمی متعلق به یک برند است که منحصراً تمام محصولات آن برند را به فروش میرساند. ممکن است کالاها از تامینکنندگان متفاوتی باشند، اما همه با نام برند وبسایت فروخته میشوند.
این رویکرد در مقابل فروش در پلتفرمهای نیمهآماده، ریسک بالاتری دارد؛ راهاندازی چنین وبسایتی سرمایهی اولیهی زیادی نیاز دارد و تضمینی نیست شما بتوانید در همان ابتدای کار محصولی بفروشید! هرچند بهکارگیری این رویکرد غیرممکن نیست، اما برای تازهفروشندگان ایجاد برندی جدید بدون عرضهی محصولات از دیگر کانالها کار سختی است.
بیایید بررسی کنیم عرضهی محصولات از طریق وبسایت شخصی چه مزایا و معایبی به همراه دارد:
- مزایا
نبود تبلیغات برندهای دیگر
کنترل بیشتر بر چیدمان و عملکرد وبسایت
انعطاف بیشتر در زیباسازی وبسایت
نبود تبلیغات و پیشنهادات محصولات رقیب - معایب
هزینههای اولیهی هنگفت
لزوم اختصاص بخش عمدهی بودجه به بازاریابی و تبلیغات
هزینههای اضافی برای توسعه و نگهداری وبسایت
لزوم تلاش برای راهاندازی پلتفرم
لزوم ایجاد ترافیک برای وبسایت
مقایسهای نفسگیر، مقایسه فروش در دیجیکالا و سایت شخصی!
فروش در یک ویترین مستقل آنلاین و مارکتپلیس هر کدام مزایا و معایب خود را دارند، هرچند که اگر کمی منصفانه نگاه کنیم فروش در مارکتپلیس مزایای بیشتری دارد! بهطور کلی میتوان گفت مارکتپلیس از پشتیبانی بهتری برخوردار است، اما استفاده از وبسایت شخصی انعطافپذیری بیشتری داشته و اختیارات بیشتری بهعهدهی شما میگذارد. برخی از فروشندگان ترجیح میدهند محصول خود را در هر دو پلتفرم بارگذاری کرده و از مزایای هر دو استفاده کنند، و در نتیجه فروش بیشتری نیز داشته باشند.
بیایید جدولی از مقایسهی این دو پلتفرم ترسیم و قابلیتهای آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم.
چگونه پلتفرم مناسب کسبوکار خود را پیدا کنیم؟
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، در فروش محصولات آنلاین هیچ غلط یا درستی وجود ندارد. برای انتخاب پلتفرم مناسب باید کسبوکار خود و اهدافی که از فروش دارید را در نظر بگیرید.
برای تصمیمگیری پیرامون فروش در مارکتپلیس یا وبسایت شخصی باید چند نکته را به خاطر داشته باشید:
- مخاطبان هدف برند شما
اینکه مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند و چگونه خریدهای خود را انجام میدهند یکی از مهمترین فاکتورهایی است که هنگام انتخاب پلتفرم مناسب برای فروش آنلاین باید در نظر داشته باشید.
هنگامی که فروش شما عمده و به کسبوکارها باشد، وضعیت با فروش به مصرفکننده بسیار متفاوت است. از آنجا که چنین خریدارانی مبالغ بالایی خرج میکنند، ترجیح میدهند پرداخت را از طریق یک مارکتپلیس آنلاین معتبر انجام دهند. در چنین شرایطی بهتر است از مارکتپلیس برای فروش محصولات خود استفاده کنید.
در حالیکه وبسایتهای شخصی را میتوان جوری شکل داد که برای هرگونه مخاطبی مناسب باشند، مارکتپلیس در این زمینه کمی محدودکننده است. دلیل عمدهی این محدودیت این است که مارکتپلیسها معمولاً به صورت انحصاری برای خریداران مصرفکننده یا خریداران عمده شکل گرفتهاند. این مسئله خصوصیت بدی نیست، اما به این معناست که هنگام انتخاب پلتفرم باید حواستان به نوع مخاطبین باشد.
- رقبای شما
آیا تا به حال کسی به شما گفته که نیازی نیست برای موفقیت چرخ را از اول اختراع کنید؟ رصد رقبا را از یاد نبرید! روند موفقیت آنها را بررسی و مدل کسبوکار خود را براساس مسیر آنها بچینید.
اگر رقبایتان در وبسایت اختصاصی خود فروش موفقی دارند، شما هم آن را امتحان کنید؛ اگر رقبا در حال فروش موفق در یک مارکتپلیس شناختهشده هستند، آن را هم امتحان کنید!
همچنین حواستان به کارهایی که رقبا انجام میدهند و نتیجهای نمیگیرند نیز باشد، تا نیازی نباشد دوباره آنها را تکرار کنید.
ما پیشنهاد میکنیم به جای کپیکردن کارهای دیگران از آنها الهام بگیرید. تلاش خود را روی نقطه قوت برند خود بگذارید تا مخاطبان هدف خود را راحتتر پیدا کنید.
- اعتبار برند شما
اگر برند شناختهشده و مشهوری در میان دیگر رقبا دارید، فروش در وبسایت اختصاصی خودتان اصلاً کار سختی نیست.
با این حال، برندهایی که جدید هستند و مشتریان وفاداری ندارند، ممکن است برای فروش انحصاری محصولات روی وبسایت خودشان کمی به مشکل بخورند. اینجاست که مارکتپلیس به کمکتان میآید.
حتی اگر تصمیم دارید محصول خود را در مارکتپلیس بفروشید، بد نیست وبسایت خودتان را هم راه بیندازید. از این طریق میتوانید وبسایت آمادهبهکاری برای زمان معروف شدن برند خود داشته باشید.
- بودجهی شما
بودجهای که برای کسبوکار خود در نظر گرفتهاید فاکتوری هدایتکننده به سمت تمام تصمیماتی است که میخواهید برای فروش خود بگیرید.
فروش محصولات در مارکتپلیس اغلب با کمیسیون یا حق عضویت مارکتپلیس همراه است. استفاده از وبسایت شخصی برای فروش محصولات هزینههایی بابت توسعه و نگهداری سایت، حق عضویت سالانهی هاست و حتی کمیسیون را در بر دارد.
هزینهها و کمیسیونها بین مارکتپلیسها و پلتفرمهای هاست وبسایت متفاوت است.
- اهداف شما
و در پایان، باید هنگام ترسیم مسیر در فرایندتجارت الکترونیک، اهداف خود را در نظر داشته باشید.
اگر هدف شما گسترش کسبوکار محلی و فروش برونمرزی است، مارکتپلیس بیشتر به کار شما میآیند. برای فروش بینالمللی پلتفرم موردنظر شما باید قابلیتهایی از جمله ترجمهی وبسایت، تبدیل واحد ارزی، شیپینگ بینالمللی و… داشته باشد که اعمال این قابلیتها در وبسایت انحصاری شامل هزینههای زیادی است، اما اکثر مارکتپلیسها این قابلیتها را در بر دارند.
پس در نظر داشته باشید هدف شما از گسترش کسبوکار چیست و برای رسیدن به این اهداف تلاش کرده و پلتفرم مناسب را انتخاب کنید.
سخن نهایی در مقایسه فروش در دیجیکالا و سایت شخصی!
تصمیم به انتخاب پلتفرم مناسب برای فروش آنلاین محصولات ممکن است کمی گیجکننده باشد؛ اما وقتی تمام مزایا و معایب مارکتپلیس و وبسایت اختصاصی را بسنجید و با اهداف برند خود مطابقت دهید، پیدا کردن راهحل مناسب سخت نخواهد بود.
فروش آنلاین در هرکدام از پلتفرمها مزایایی دارد و فضایی در اختیار شما قرار میدهد تا مشتریان وفاداری پیدا کنید که بدون واسطه محصول شما را خریداری میکنند و کمیسیونی نمیپردازند؛ در این مسیر شما نیز از مزایای آن پلتفرمها بهرهمند میشوید.
اگر شما هم یک تولیدکننده یا تامینکننده هستید، پیشنهاد میکنیم حتی اگر وبسایت اختصاصی خودتان را دارید، محصولاتتان را در دیجیکالا نیز به فروش برسانید. از این طریق، میتوانید محصول خود را به مشتریان بالقوهی دیجیکالا عرضه کرده و شهرت بیشتری برای برند خود کسب کنید.