آمازون در مقابل علیبابا: مقایسه دو غول تجارت آنلاین
یکی دیگر از اهداف سلریار، در کنار تسهیل کار فروشندگان آنلاین و آگاهیبخشی دربارهی فرایند فروش در مارکتپلیسهای ایران، مقایسه و قرار دادن مارکتپلیسهای بینالمللی نظیر آمازون در مقابل علیبابا و ایبی است. لازم است فروشندگان اطلاعات کافی را در زمینهی فروش آنلاین در بستری گستردهتر نیز به دست آورند. این میتواند تا حد زیادی به کسبوکارشان در ایران هم کمک کند. سلریار هم میتواند، اما دانش همیشه بیش از هر چیزی به یاری انسان میآید.
آمازون و علیبابا دو غول پیشرو در بازار تجارت آنلاین هستند. اما آیا واقعاً مسئله این است؟ ما تصمیم داریم این دو مارکتپلیس جهانی را مورد مقایسه و بررسی قرار دهیم، نقاط اشتراکشان را بیابیم و ببینیم چه تفاوتهایی باهم دارند.با سلریار همراه شوید تا ببینیم نبرد آمازون در مقابل علی بابا به برد کدامیک ختم میشود؟
تاریخچهی مختصر علیبابا
به یاد دارید در سال 1999، زمانی که به نظر می رسید تمام جهان در مورد Y2K دچار سردرگمی شده است، یک گروه 18نفره از دوستان و دانشآموزان به رهبری جک ما، جنبشهای تبلیغاتی را نادیده گرفتند و Alibaba را تأسیس کردند؟ این شرکت در ابتدا به عنوان یک بازار B2B مستقر در چین شروع به کار کرد. در کنار آن به مشاغل کوچک و بزرگ صادرکنندهی محصولات چینی در سطح جهانی خدماترسانی میکرد و تنها 3 سال پس از تأسیس به سودآوری رسید.
از آن زمان، علیبابا بهطور پیوسته و گسترده رشد کرده است. اگرچه جک ما از ریاست کنارهگیری کرد، اما پایهی بسیار محکمی ساخته بود که ارزش آن با ارزش فعلی علیبابا در بازار, یعنی بیش از یک چهارم تریلیون دلار برابری میکرد.
تاریخچهی مختصر آمازون
این مجموعه در سال 1993 زمانی که جف بیزوس مشخصاً تصمیم گرفت یک کتابفروشی آنلاین تأسیس کند پایهریزی شد. بیزوس متولد سال 1964 بود. مدرک مهندسی برق و علوم کامپیوتر داشت و کار در قسمتهای متعددی از بخش مالی والاستریت را تجربه کرده بود. در سال 1994 او فروشگاه آنلاین خود “Cadabra” را از یک گاراژ راهاندازی کرد. در آن زمان، وبسایتها هنوز بر اساس حروف الفبا فهرست میشدند، بنابراین او نام مغازهاش را بهپیروی از نام رودخانه آمازون به «آمازون» تغییر داد تا مغازهاش بالای فهرست جستجو ظاهر شود. سنگبنای شرکت آمازون امروزی از همینجا گذاشته شد.
فروش آنلاین موسیقی و ویدیو از اوایل سال 1998 و محصولات بیشتری در پایان همان سال اضافه شد. طی 23 سال آینده، دامنهی محصولات به خدماتی مانند خدمات وب آمازون و آمازون کیندل توسعه و شناسایی آمازون گسترش یافت.
مدلهای کسبوکار آمازون در مقابل علیبابا: یک مرور کلی
تفاوت در مدلهای کسبوکار علیبابا و آمازون
در ظاهر، ماجرای درآمد علیبابا یک راز به نظر میرسد. اکثر مردم علیبابا را چیزی بیشتر از فهرست تأمینکنندگان چینی و بدون قابلیت تجارت الکترونیکی مستقیم به مصرفکننده میدانند. از سوی دیگر، علیبابا متشکل از شرکتهایی است که تأمین بخش عمدهای از درآمد آن را به عهده دارند.
اول از همه، اصلیترین تفاوت آمازون در مقابل علیبابا آن است که علیبابا اساساً واسطهای میان شرکتها و تأمینکنندگان چینی است. همچنین علیبابا هیچ کنترلی بر سطح موجودی ندارد.
از طرفی آمازون دارای موجودی و زنجیرهی تأمین منحصر به خودش است و محصولات را مستقیم به مشتریان میفروشد. در نتیجه آمازون، اغلب با بازرگانانی که قصد دارند در سایت آمازون بفروشند رقابت میکند.
علیبابا در مقابل آمازون: کدامیک بهتر است؟
وقتی اسم آمازون میآید، دنیای بزرگ تجارت الکترونیک جهانی به آمازون متمرکز بر آمریکا و اروپا و علیبابای متمرکز بر چین تقسیم میشود. با وجود تمام امتیازات این دو شرکت، کارشناسان و خریداران آنلاین مدام از خود میپرسند: واقعاً چه کسی قویتر، بزرگتر و بهتر است؟ مانند بسیاری از دیگر اتفاقات زندگی، پاسخ سؤال رایج آمازون در مقابل علیبابا به دیدگاه برمیگردد، و اینکه دقیقاً میخواهید چه چیزهایی را مقایسه کنید؟ نمونههای مورد بررسی اینجا آمازون و علیبابا هستند. بر چه اساس میخواهید منافع یا معایب آمازون در مقابل علیبابا را بسنجید؟ هر دو شرکت به عنوان یک کل یا بازارگاههای آنلاین با خدمات جداگانه؟ یا بر اساس فروش، سود (عملیاتی)، محبوبیت، محصولات فروختهشده و ارزش بازار سهام؟
مقایسه: آمازون فروش بیشتر و علیبابا سود بیشتری دارد!
تجزیه و تحلیلهای مؤسسهی تجارت الکترونیک در رابطه با آمارهای شرکت آمازون در مقابل علیبابا نشان میدهد که آمازون به وضوح از نظر فروش کل جهانی در سال مالی 2019 جلوتر است. درآمد شرکت آمازون به حدود 280 میلیارد دلار آمریکا میرسد، این در حالی است که درآمد مجموعهی علیبابا تنها 72 میلیارد دلار آمریکا، یعنی حدود یک چهارم درآمد آمازون است.
با این حال، در مورد سود خالص در سال 2019 وضعیت با قبل متفاوت است: علیبابا با دو برابر افزایش ارزش سهام خود در این رقابت تنگاتنگ از آمازون جلوتر است. هر دو نیز چشماندازهای خوبی را برای آینده در نظر دارند: مثلاً آمازون از همهگیری پندمیک کووید 19 سود زیادی برده است. علیبابا نیز با منفعتی که از قِبَل طبقهی متوسط غولپیکر و ثروتمند جامعه به دست آورده است، بر یکی از مهمترین بازارهای تجارت الکترونیک در چین تسلط دارد؛ که آمازون قبلاً در آنجا تسلیم شده است.
وضعیت مارکتپلیسهای داخلی
این رقابت در میان مارکتپلیسهای ایرانی هم در جریان است. مثلاً ترب یا دیجیکالا و باسلام با هر دوی آنها در رقابت است. این موضوع را میتوان به دیگر مارکتپلیسهای ایرانی نیز تعمیم داد.
گرچه، نباید از این موضوع غافل شد که دیجیکالا تا همین لحظه مغلوب مارکتپلیس دیگری نشده است و کماکان جلودار این صف شلوغ است.
مطلبی که در این میان جلبتوجه میکند این است که رقابت فروشندگان در مارکتپلیسها نیز رابطهی نزدیکی با رقابت مارکتپلیسها دارد. توفیق یافتن سلر به پیشرفت و شناخته شدن مارکتپلیس کمک میکند و باعث پیشرفت آن میشود. فروشندگان آنلاین امروزه با استفاده از قابلیتهایی که هوش مصنوعی در اختیارشان قرار میدهد به رقابت در مارکتپلیس میپردازند.
محصول نرمافزاری سلریار، در کنار تمام امکاناتی که از فروشنده، یک برندهی تمامعیار میسازد، با فناوری هوش مصنوعی و الگوریتمهای محاسباتی با خطای کم باعث میشود فروشنده در رقابت میان مارکتپلیسها، خوب یا بد، همیشه سود خودش را داشته باشد و از رقبا جا نماند.