1. خانه
  2. >
  3. وبلاگ
  4. >
  5. مقایسه مزایا و معایب فروش در وبسایت فروشنده با فروش در شبکه‌های اجتماعی
وبلاگ

مقایسه مزایا و معایب فروش در وبسایت فروشنده با فروش در شبکه‌های اجتماعی

وبلاگ سلریار - بررسی مقابسه فروش در وبسایت فروشنده با شبکه‌های اجتماعی

فروش آنلاین به عنوان یکی از مهم‌ترین روش‌های فروش امروزه در دنیای تجارت الکترونیک به حساب می‌آید. در این بین فروش آنلاین به چند روش انجام می‌شود: فروش در وبسایت خود فروشنده، فروش از طریق شبکه‌های اجتماعی، ترکیبی از آ‌ن‌ها.. و فروشندگی در مارکت‌پلیس‌ها یا همان بازارگاه‌ها مانند دیجی‌کالا، باسلام، اسنپ و… .

در این یادداشت وبلاگ سلریار مزایا و معایب هر یک از این روش‌ها را بررسی خواهیم کرد.

مزایای فروش در وبسایت فروشنده

۱.  کنترل کامل بر فروشگاه: با داشتن وبسایت، فروشنده به کنترل کامل بر فروشگاه خود دست پیدا می‌کند. فروشنده می‌تواند قیمت، تصاویر، جزئیات کالا و اطلاعات مربوط به خدمات و محصولات را بر اساس نیاز خود تنظیم کند.

۲.  رضایت بیشتر مشتریان: اغلب مشتریان به دنبال خرید از فروشگاهی هستند که احساس خوبی را به آن‌ها منتقل کند. با داشتن وبسایت فروشنده، فروشنده می‌تواند اعتماد مشتریان را جلب کند و از افزایش رضایت و جلب وفاداری آن‌ها برای خریدهای بعدی بیشتر مطمئن باشد.

۳.  ارائه‌ی اطلاعات دقیق‌تر: در وبسایت فروشنده، فروشنده می‌تواند اطلاعات دقیق‌تری را در مورد محصولات خود ارائه کند. این امر به مشتریان کمک می‌کند تا از خرید محصولات دلخواه خود مطمئن شوند.

معایب فروش در وبسایت فروشنده

  • هزینه‌ی بالای راه‌اندازی: راه‌اندازی یک وبسایت فروشنده هزینه‌ی بالایی را به همراه دارد. این هزینه شامل طراحی وبسایت، تولید محتوا و مدیریت تبلیغات است.
  • کمبود مشتریان: در مقابل بازارگاه‌های اینترنتی که ترافیک مشتریان زیادی دارند، وبسایت فروشنده به شکل ارگانیک ترافیک و بازدید کمی دارد؛ و باید با فرایندها و هزینه‌های جدی برای بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو (SEO) و تبلیغات در رسانه‌های اجتماعی و فضای آفلاین پیام‌تان را به مشتری برسانید.
  • نیاز به مدیریت: وبسایت فروشنده نیاز به نیروی انسانی و زمان برای مدیریت دارد و باید به صورت مداوم به‌روزرسانی شود. این امر زمان‌بر و هزینه‌بر است و برای کسانی که وقت و یا پرسنل کمی دارند، مشکل است.

مزایای فروش در شبکه‌های اجتماعی

  • دسترسی آسان به مشتریان: یکی از بزرگترین مزایای فروش در شبکه‌های اجتماعی، دسترسی آسان به مشتریان است. فروشنده می‌تواند از طریق اینستاگرام، تلگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی به مشتریان دسترسی داشته باشد و محصولات خود را به آن‌ها عرضه کند.
  • کاهش هزینه‌ها: فروش در شبکه‌های اجتماعی هزینه کمتری را به همراه دارد. بدون نیاز به راه‌اندازی یک وبسایت، فروشنده می‌تواند از این شبکه‌ها برای تبلیغات و فروش کالا یا خدماتش استفاده کند.
  • افزایش محبوبیت: با فروش در شبکه‌های اجتماعی، فروشنده می‌تواند افزایش محبوبیت خود را به دست آورد. این امر به فروشنده کمک می‌کند تا برای مشتریان جذاب‌تر شود و بیشترین ترافیک و بازدید را به دست آورد.

معایب فروش در شبکه‌های اجتماعی

  • محدودیت در ارائه‌ی اطلاعات: شبکه‌های اجتماعی برای ارائه‌ی اطلاعات کمتری از محصولات مناسب هستند. فروشنده ممکن است نتواند جزئیات کاملی از محصول را در شبکه‌های اجتماعی به نمایش بگذارد. این امر ممکن است به خریداران مزیت اطلاعاتی ندهد که نیاز دارند تا بهترین تصمیم را بگیرند.
  • چالش اعتماد به برند: در فروش در شبکه‌های اجتماعی، برخی از مشتریان به برند‌های ناشناخته اعتماد ندارند. این مشکل برای برند‌هایی که تازه شروع به کار کرده‌اند، بیشتر است.
  • مشکلات مربوط به پرداخت: شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه در ایران، برای پرداخت‌های بین المللی مشکلاتی دارند. این امر می‌تواند برای فروشنده و خریدار ناخوشایند باشد. همچنین اعتماد مشتری برای پرداخت در این تجربه با تردیدهایی همراه است.

با توجه به مزایا و معایب فروش در وبسایت فروشنده و شبکه‌های اجتماعی، بهتر است قبل از شروع فروش، به دقت تحقیقات لازم را در مورد هر یک انجام داده و تصمیم‌گیری مناسبی انجام داد. در نهایت، بهترین روش فروش برای هر کسب و کار، بسته به نوع محصولات و مشتریان مورد نظر، متفاوت است و باید به دقت انتخاب شود.

سلریار چه کمکی به فروش آنلاین شما می‌کند؟

سلریار یک پلتفرم آنلاین است که به‌عنوان دستیار همیشه بیدار شما در فروش آنلاین کنارتان حضور دایمی دارد. ابزارهای سلریار در حال حاضر برای پنل فروشندگان دیجی‌کالا و به‌زودی برای باسلام و اسنپ فعال‌اند، اما در آینده‌ی نزدیک می‌توانید فروشگاه اینستاگرامی، ووکامرسی و سایر کانال‌های فروش خود را در پنل سلریار اضافه کنید و با مدیریت متمرکز و هوشمند کار را ساده‌تر کنید. مدیریت محصولات در پنل بازارگاه، قیمت‌گذاری هوشمند از طریق ربات و هوش مصنوعی، پردازش دقیق سفارشات و تعهدات ارسال و گزارش‌های مالی شفافی که معمولا بازارگاه‌ها نمی‌دهند، تنها بخشی از خدمات سلریار برای فروشندگان آنلاین است.

از آکادمی سلریار آموزش‌های ایجاد پنل فروش در مارکت‌پلیس‌های ایرانی و همچنین آموزش ابزارهای سلریار را دنبال کنید.

می‌توانید از صفحه‌ی تعرفه‌های سلریار با توجه به نیازتان طرح متناسب را انتخاب و ۷ روز رایگان ابزارهای سلریار را تست کنید.

فقط با چند کلیک ثبت‌نام کنید. ما برای راهنمایی و آسان کردن فرایندهای فروش کنار شماییم.

اشتراک گذاری
مطلب بعدی
مزایا و معایب فروش در وبسایت فروشنده در مقایسه با پنل فروش در مارکت‌پلیس‌
مطلب قبلی
بررسی و مقایسه‌ی تجربه‌ی فروشندگان در دو مارکت‌پلیس دیجیکالا و باسلام
ارسال پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed